LvOP zoekt jou!

In april 2022 zijn er nieuwe verkiezingen voor het verantwoordingsorgaan van ABP.
Wij zijn op zoek naar enthousiaste kandidaten voor onze lijst, die het ABP bestuur in de komende vier jaar kritisch willen volgen.

Waarom LvOP? 

De LvOP staat voor onafhankelijk, transparant en duurzaam pensioen. Lees hier meer over onze kernwaarden. Wij zijn de enige onafhankelijke fractie (los van vakbonden) van werknemers met de meest jonge fractieleden.

Waarom het verantwoordingsorgaan?

Als deelnemer bij een pensioenfonds heb je momenteel weinig te zeggen over je eigen pensioen. Het verantwoordingsorgaan is het enige democratisch gekozen orgaan waar deelnemers direct kunnen kiezen wie mee praat over hun pensioen. In het verantwoordingsorgaan zitten vertegenwoordigers van werknemers, gepensioneerden en werkgevers. We hebben adviesrecht over diverse beleidsstukken van het ABP bestuur op belangrijke thema’s zoals het beleggingsbeleid, de hoogte van de pensioenpremies en de uitvoering van het pensioenbeleid. 

Wat zijn de werkzaamheden?

 • Deelnemen aan vergaderingen: 10x per jaar vergaderen we een hele donderdag. Je neemt deel aan een van de vier commissies: Algemeen, communicatie, financiën of beleggingen.
 • Vergaderingen voorbereiden: Het lezen van vergaderstukken kun je zelf flexibel indelen. Daarnaast delen we binnen de fractie artikelen en actualiteiten om up-to-date te blijven en komen we ook buiten de vergader dagen soms (digitaal) samen.
 • Verantwoording afleggen over wat we doen: Omdat we geen georganiseerde achterban hebben delen we wat we doen via onze podcast, blog en sociale media.
 • Deelnemen aan nationale pensioen discussie: In Nederlands worden nog steeds op ondoorzichtige  overleggen tussen vakbonden en werkgevers belangrijke beslissingen genomen over jouw pensioen. LvOP zet zich in voor vertegenwoordiging van álle deelnemers in een transparante governance. Dit geluid laten wij horen via blogs, onze podcasts en bijdragen aan media maar bijvoorbeeld ook door deelname aan de consultatieronde van nieuwe wetgeving.

Wat zoeken we?

 • Je bouwt pensioen op bij ABP.
 • Je hebt zin om je in te zetten voor onze kernwaarden. 
 • Je hoeft vooraf geen kennis van de pensioensector te hebben, je krijgt een training bij aanvang. 
 • Je bent ten minste 10x per jaar beschikbaar op een donderdag. 
 • Je kunt buiten de vergaderdagen om flexibel tijd maken voor voorbereidingen, verantwoording en extra fractieoverleg.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een kans om het beleid van ABP (€500.000.000.000) te beïnvloeden.
 • Je krijgt snel inzicht en een netwerk in de pensioenwereld en de politieke wereld er omheen.
 • Vergoeding van €316,- bruto per vergaderdag.
 • Een stem in de nationale pensioendiscussie. 
 • Een deskundige en gezellige fractie.

Planning 

In oktober en november organiseren we rondetafelgesprekken, waarin we meer uitleggen over LvOP, het ABP en het VO. Op basis van deze avonden krijg je een beter beeld over wat je precies te wachten staat. Daarna bekijken we samen of we doorgaan en zo ja, welke plek op de lijst het beste bij je past. In december moeten we de kandidatenlijst namelijk inleveren, en in april zijn de verkiezingen!

En…ons campagneteam zoekt ook versterking! 

Draag je LvOP een warm hart toe? Maar wil of kan je niet zelf in het verantwoordingorgaan plaats nemen? Het campagneteam (bestaande uit fractieleden en een groep enthousiaste vrijwilligers) zoekt nog versterking. Het zwaartepunt van het campagnewerk zal in het begin van 2022 liggen, in de aanloop naar de VO-verkiezingen.

Ja, ik doe mee!

Vul het formulier hieronder in als je interesse hebt om je aan te melden als kandidaat of als je de LvOP wilt helpen in de campagne. Wil je jezelf kandideren, doe dit dan liefst voor 31 oktober.

We maken graag kennis met jou. Geef aan op welke momenten je beschikbaar bent voor een kennismakingssessie. Wij nemen dan contact met je op om een afspraak te maken.
Leuk dat je je wil aanmelden. Wij gebruiken als LvOP de gegevens die je hier achterlaat alleen voor deze verkiezingsperiode. We delen je gegevens niet met andere organisaties. Onze privcay verklaring vind je op https://lvop.nl/privacy