Arend Jan Boekestijn en Michael Visser spreken in deze eerste aflevering van het tweede seizoen van de LvOP pensioenpodcast met Anna Grebenchtchikova. De LvOP (Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht) is een fractie in het Verantwoordingsorgaan bij ABP. In deze podcast serie doet ze verslag van haar werkzaamheden, geeft een kijkje in de keuken bij het grootste pensioenfonds van ons land en spreekt zij met verschillende experts over pensioen.
Anna Grebenchtchikova was op jonge leeftijd al op weg om pensioenbobo te worden. Zij onderhandelde namens de jongerenbonden over pensioen, was de jongste Nederlandse pensioenfondsbestuurder en werkte voor Steven van Weyenberg & Wouter Koolmees in de Tweede Kamer. Tegenwoordig vertoeft ze in Londen, vanwaar ze uit de grote zakenbanken pensioenfondsen als haar klanten heeft.
Met Anna spraken Arend Jan en Michael eind juli 2020 over het akkoord rond het EU herstelfonds, ‘Eurobonds’ en de verwachte impact op pensioenfondsen. Komt er een nieuwe Europese rekenrente aan? Ook kijken ze naar de stand van zaken bij de Nederlandse pensioenfondsen nu die zich voorbereiden op de transitie naar een nieuw pensioencontract. Waarom staat ABP er zo beroerd voor in relatie tot andere fondsen? Waarom hebben deelnemers zo weinig te zeggen en moeten vakbonden niet eens in de spiegel kijken?