Arend Jan Boekestijn en Michael Visser spreken in deze derde aflevering van het tweede seizoen van de LvOP pensioenpodcast met prof. Hans van Meerten. De LvOP (Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht) is een fractie in het Verantwoordingsorgaan bij ABP. In deze podcast serie doet ze verslag van haar werkzaamheden, geeft een kijkje in de keuken bij het grootste pensioenfonds van ons land en spreekt zij met verschillende experts over pensioen.

Hans van Meerten is deeltijd hoogleraar Europees pensioenrecht aan de Universiteit van Utrecht sinds 2015, adviseur bij Westerbrink en zelfstandig advocaat. In die laatste hoedanigheid doet Van Meerten momenteel de zogeheten CDC zaak (collective defined contribution) die binnenkort voorkomt en waar de Nederlandse Staat wordt gedaagd.

Naast die rechtszaak spraken Arend Jan en Michael op 9 november met Hans van Meerten over de grote verplichtstelling van pensioen in Nederland. Wat vindt hij daarvan en waarom is deze niet EU proof? Uiteraard spreken we Hans over zijn inbreng in de hoorzitting bij de Tweede Kamer op 4 november over het nieuwe pensioenakkoord en licht hij toe waarom hij daar grote juridische bezwaren ziet vooral als het gaat om het (verplicht) invaren naar een nieuw pensioencontract. Daarbij komt ook het opschorten van het instemmingsrecht van deelnemers om de hoek kijken en de rol van het Verantwoordingsorgaan. Speciaal voor de liefhebber hebben we nog een podcast met Hans van Meerten opgenomen. Daarin gaan we nog wat dieper op een aantal onderwerpen in en bespreken we het anti-EU sentiment dat bij sommigen leeft rond pensioen.