Categorieën ABP,Achtergrond

Hoeveel betaal ik per maand aan mijn pensioen?

Hoeveel ik per maand aan mij pensioen afdraag is niet eenvoudig op te zoeken. Lees hier mijn zoektocht, het antwoord en waarom het in de toekomst beter wordt.

De zoektocht

1. Eigen bijdrage

Als eerste bekijk ik mijn loonstrook. Hier zie ik dat ik per maand €213,58 aan pensioenpremie betaal. Dit is al een aardig bedrag maar ik weet dat mijn werkgever ook premie voor mij betaalt.

Een screenshot van mijn loonstrookje

2. Afdracht van mijn werkgever

Ik log in op ABP en bekijk hier mijn laatste UPO (Uniform Pensioen Overzicht). Daar zie ik de bruto uitkeringsbedragen die ik tot nu toe heb opgebouwd. Ik zie mijn pensioen aangroei (factor A) van 2017. Ik zie nergens hoeveel euro ik en mijn werkgever afgelopen jaar ingelegd hebben.

Dan ga ik langs bij de dame van onze salarisadministratie. Zij slaat een dikke map precies op de goede bladzijde open en haalt er een A4’tje uit. Hier zie je welke percentages pensioenpremie er betaald worden, in totaal 26,1%. Met behulp van Excel heeft ze voor mij handmatig alle bedragen uitgerekend. Mijn werkgever betaalt maandelijks €498,36 en €10,74 AOP (arbeidsongeschiktheidspensioen). Daarbovenop nog €107,82 premie inkoop voorwaardelijk pensioen (VPL). Dit wordt gebruikt om mensen vervroegd met pensioen te laten gaan, je heb hier alleen voordeel van als je voor 2006 bent gaan werken en niet van werkgever wisselt. Wil je meer weten over de VPL premie, lees dit blog.

Het antwoord

In totaal wordt er dus €830,50 per maand door mijn werkgever en mij aan het ABP overgemaakt. Hiervoor krijg ik naast ouderdomspensioen ook aanvullend geld bij arbeidsongeschiktheid. Als ik overlijd krijgen mijn nabestaanden een uitkering.

Ik vind dat je makkelijker toegang moet hebben tot deze informatie. Gelukkig zorgt de  nieuwe Europese pensioenfondsenrichtlijn (IORP II) dat vanaf 2019 beter inzicht moet worden geboden in betaalde bijdragen door de werkgever en werknemer. En het ABP heeft sinds het najaar voor de meeste deelnemers een visuele ‘persoonlijke pensioenpot’

Mijn visuele pensioenpot die ik zie op https://mijn.abp.nl

Wil je meer inzicht in je eigen pensioen? Log dan in op www.mijnpensioenoverzicht.nl of mijn.abp.nl